jaunumi

Rīgas 33.vidusskola Latvijas un savu 75. dzimšanas dienu svinot

Katrā skolā ir kādas vietas, kurām tiek veltīta lielāka uzmanība, bet ir arī tādas, kas visbiežāk atrodas vistālāk no ieejas skolā, kuras ir mazāk apmeklētas, mazāk iecienītas. Projekti sniedz iespēju, iedvesmu labiekārtot skolu, padarot to draudzīgāku un labjūtīgāku gan skolēniem, gan skolotājiem.

Vizuālās mākslas skolotājas Astras Zlametes ideja par to, ka katrā skolā ir jābūt vietai, kurā tiek godināta Latvija, tās tradīcijas un personības tika īstenota un finansēta Rīgas pilsētas Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros ar vadmotīvu „Latvija – es tevi pazīstu un mīlu!”

Vispirms skolotāja A.Zlamete izveidoja savu komandu ar idejiskajiem atbalstītājiem, aizrautīgiem un talantīgiem skolēniem (tagad jau viņi ir 10-12.klases skolēni ar Nikolu Timošinu kā projekta grupas līderi), kuri uz 4.stāva foajē sienas uzzīmēja Latvijas karti, iezīmējot tajā upes, lielākās pilsētas, novadus un pēc tam Latvijas kontūru izkrāsoja spilgtu un skaistu, tieši tādu, kāda ir Latvija. Rezultāts bija fantastisks.

Projekta darba grupas organizēti, 10.klašu skolēni pie katras pilsētas uzlīmēja tās ģerboni, kā arī apkopoja informāciju par lielākajām Latvijas pilsētām, kultūras objektiem un izvietoja to QR koda veidā ap Latvijas kontūru.

Projektā sākumposmā bija iecerēts, ka pie lielākajām pilsētām uz Latvijas kartes tiks piestiprinātas skolēnu pašdarinātās saplākšņa kastītes, kurās tiks ievietota informācija par noteikto pilsētu/vietu, taču, kad kastītes bija gatavas, bija skaidrs, ka tās ne tikai  nebagātinās krāšņo Latvijas karti, bet arī turklāt, tās skrūvējot vai līmējot pie sienas,  tiks bojāta siena. Projekta darba grupas „ prāta vētras”  rezultātā tika rasts risinājums – kastītes noslīpēt, nokrāsot un tās izmantot kāda cita, ar Latviju saistīta, objekta noformēšanai  3.stāva foajē.

Izmantojot skolotājas Tatjanas Žukas organizētās akcijas sākumskolas skolēniem rezultātu – nelielus puzurus, Latvijas kartei tika pievienoti puzuri kā papildu elements un kā dāvana Latvijai dzimšanas dienā. Tuvojoties projekta noslēguma pasākumam un Latvijas dzimšanas dienai, pie Latvijas kartes uz postamentiem tika izvietoti zaļie augi, radot svinīgu noskaņu.

17.novembrī uz Latvijas dzimšanas dienas svinību pasākumu tika uzaicināti skolotāji un skolēni no blakus esošajām skolām:  Rīgas Bolderājas Jaunās pamatskolas un Bolderājas Mūzikas un Mākslas skolas – jaunieši gan dziedāja, gan spēlēja. Pasākumu vadīja direktores vietniece Ingrīda Karašova, un tā režisore bija direktores vietniece Eva Tanasa.

Pasākums izvērtās spilgts un sirsnīgs, un tas sniedza  gandarījumu gan skolas administrācijai, gan viesiem, gan skolēniem. Pasākuma rezultātā uzlabojās skolotāju un skolēnu attiecības, uzlabojās skolēnu savstarpējās attiecības, skola kļuva skaistāka, labjūtīgāka un modernāka, un projekta dalībnieki ir pārliecināti, ka spilgtā Latvijas karte veicinās gan skolēnu patriotismu, gan cieņpilnas attieksmes veidošanos pret Latviju, tās tradīcijām, cilvēkiem un pašiem pret sevi! 1.decembrī Rīgas 33. vidusskola svin savu 75.jubileju, un šī noteikti ir cienīga dāvana arī savai skolai tās dzimšanas dienā.