jaunumi

Paplašina paštestu izmantošanu skolās

 Lai turpinātu epidemioloģiski droša izglītības procesa īstenošanu klātienē, tiek uzsākta Covid-19 ātro antigēna paštestu izmatošana. Izglītības iestādēs tos pakāpeniski ievieš no 15. novembra.

Kā informē Veselības ministrija, lai izvērtētu iespēju pakāpeniski pilnībā pāriet uz paštestu izmantošanu skolās, sākotnēji plānots izmantot abas testēšanas metodes – reizi nedēļā veicot jau ierasto laboratorisko skrīninga testu, un izmantojot paštestus. Paštestus ir ērtāk lietot, tie ļauj daudz ātrāk uzzināt rezultātu, nav jādodas uz laboratoriju. Pozitīva paštesta gadījumā, tāpat kā līdz šim laboratoriskā skrīninga testēšanā, – būs jāveic apstiprinošs tests laboratorijā.

Paštestu izmantošana ir ērta, vienkārša un viegli veicama arī bērniem, un rezultāts pieejams jau 15-20 minūšu laikā. 

Paštestus izglītības iestādēm nodrošinās tās laboratorijas, kas šobrīd jau iesaistītas skolēnu laboratoriskā skrīninga testa nodrošināšanā.

Testēšanas tehnoloģiju un algoritmu izmaiņas

15. līdz 17.novembris

Laboratoriskais skrīninga tests notiek pēc esošā grafika (to neveic vakcinētajiem un pārslimojušajiem). Laboratorijas piegādā paštestus šai un nākamai nedēļai.

1.-6.klases saņem 1 komplektu testēšanai. Testēšanu veic 21.novembrī mājās.

7.-12.klašu skolēni saņem 2 komplektus testēšanai. Testēšanu veic 17. vai 18.novembrī mājās, un pirms atgriešanās skolā – 21.novembrī mājās.

!!! Svarīgi atcerēties, ka paštestus veic arī vakcinētie un pārslimojušie (ja kopš inficēšanās ar Covid-19 pagājis vairāk par 6 nedēļām), gan nevakcinētie skolēni.

Covid-19 antigēna testa veikšanas pamācība skolēniem (video)

Antigēna testu (Colloidal Gold) lietošanas instrukcija (PDF)

Lietotu Covid-19 ātro antigēna testu utilizācija (PDF)